Focus: 1+1 talks on film, art, politics & violence

 

To innovative og eksperimenterende film- og mediekunstnere går på scenen og filmkunstens spændvidde tematiseres med streg under kunst. Sammen med kunstnerne ser vi uddrag af deres film og snakker om deres tilgang til filmmediet, transformationen af det afbildede og kunstens overskridelser. Kunsten som politisk eksperiment og æstetisk sanseligt laboratorium står på dagsorden, når Anders Ronnow Klarlund og Jean-Gabriel Périot går på for at tale om deres arbejde.

Det sted, hvor atombomben faldt i Hiroshima. Kvinder, der under folkeskarernes hoverende triumf får klippet håret af i Paris efter befrielsen. Gadekampe mellem demonstranter og politi. Døden som fysisk biologisk tilstand. Arbejdspladsen i socioøkonomisk og psykologisk fortolkning. Grænserummet mellem fængsel og frihed.

Den franske filmskaber og installationskunstner, Jean-Gabriel Périot (f. 1974), kredser i sin omfattende kortfilmsproduktion på knap 20 værker om vold, konflikter og ydmygelser. Det er især krigshistorien eller de brændpunkter i verdenshistorien, hvor konflikter og krige har fort til massedrab og ydmygelser, der tematiseres. Politiske emner, ja, men også moralske og eksistentielle. De rejser spørgsmål snarere end de leverer svar. Og det gør de effektivt - æstetisk og følelsesmæssigt.

Remix er den gennemgående metode. Materialet er - indtil for nylig - udelukkende dokumentariske arkivbilleder. Périot, der er uddannet klipper, sætter med andre ord tusindevis af billeder sammen efter en tidskrævende research til en collage udstrakt over filmens tid. Kompositorisk, rytmisk og retorisk er grebene aldrig de samme. Man overraskes, forundres og inspireres af, hvor meget potenttale fotografiets historie, filmarkiverne og virale videoer rummer.

Périot er kunstneren, hvis film for nogle år siden ansporede tidligere borgmester Nicolai Wammen, ved fejringen af Aarhus Filmfestivals jubilæum, til at smide sit sekretariats præfabrikerede tale ned under biografstolen og i stedet tale free-style om ansvar, moral og den rene uskylds umulighed. Det skete efter visningen af Even If She Had Been a Criminal... hvori Périot arbejder med billedets udsnit på en made, så publikums følelsesmæssige engagement flyttes og brydes. Manipulationen er åbenlys, den er en væsentlig pointe i sig selv og den kaster som en boomerang enhver følelsesmæssig investering, enhver bedrevidende moralsk dom, vi matte gere os, tilbage på os, og den rammer lige der, hvor vi rummer den kritisk tvivlende sans. Ingen kan med garanti vide, hvor han eller hun ville stå - på bødlernes eller på ofrenes side.

Disse temaer såvel som Périots kunstneriske arbejdsproces og udvikling vil være nogle af omdrejningspunkterne for en times artist talk med the man himself.

 

Aarhus filmfestival
November 2012